par krammer
Badge field

Sådan fungerer blegning af tænder

Published date field

Der er mange måder at blege sine tænder på — fra whitening-tandpastaer til professionelle blegningsteknikker hos tandlægen, der kan give fantastiske resultater. Du kan eventuelt forsøge dig med en whitening-tandpasta, og hvis ikke den ønskede effekt opnås, kan du tage kontakt til din tandlæge, der kan foretage en professionel blegning.

Processen bag tandblegning

Nogle tandlæger tilbyder udelukkende en tandblegning, du kan foretage derhjemme via specialfremstillede blegeskinner. Andre vil kunne tilbyde blegning på klinikken via klinikgel og lysmaskine. Hør din tandlæge, hvilke metoder de tilbyder, og hvad der bedst egner sig til dit behov. Måske er det i virkeligheden slet ikke behandling, der egner sig bedst til dig, men en whitening-tandpasta i stedet (https://www.colgate.dk/products/toothpaste/colgate-total-whitening-toothpaste).

Længere nede i denne artikel kan du læse mere om fordele og ulemper ved hjemmeblegning og blegning på klinik.

Virkningsmekanismer for blegningsmidler

Alle tandblegningsteknikker fungerer på en af to måder:

Tandblegningsbehandlinger forvandler din naturlige tandfarve og gør den som regel fem til syv toner lysere. Både klinikbehandlinger såvel som hjemmebehandlinger for hvide tænder beror på blegning. Blegemidler indeholder en aktiv ingrediens, sædvanligvis en carbamidperoxid eller hydrogenperoxid, som hjælper med at fjerne både dybe og overfladiske misfarvninger.

Der er betydelige forskelle i prisen på de forskellige blegningsbehandlinger:

En professionel blegning hos tandlægen gør dine tænder ofte markant hvidere. Men efter et år eller mere med normal indtagelse af kaffe, te, sodavand eller lignende begynder tænderne igen så småt at blive misfarvede, og nye misfarvninger udvikles. Man må derfor få en professionel tandblegning igen.

En blegeskinne, der specialfremstilles af tandlægen eller tandplejeren til hjemmeblegning, og typisk har man den på flere timer om dagen eller om natten i cirka to uger. Hvis man opdager nye misfarvninger, fjerner man dem igen ved blot at tage skinnen på i en eller to nætter.

Hydrogenperoxid (brintoverilte) kan resultere i skader på tænder og tandkød. Derfor har man i EU besluttet, at tandlæger må anvende tandblegningsprodukter med højere koncentration af hydrogenperoxid, end forbrugere må ved privat brug (derfor er det vigtigt, at blegning altid foregår i samråd med professionelle). I 2012 trådte en ny lov om hydrogenperoxid i tandblegningsprodukter i kraft. Det betød, at tandblegningsprodukter til privat brug maksimalt må frigive eller have et indhold på 0,1 % hydrogenperoxid. Tandblegningsprodukter, der kun sælges til og anvendes af tandlæger, må indeholde eller frigive op til 6 % hydrogenperoxid. Det oplyser Miljøstyrelsen på deres hjemmeside (https://mst.dk/borger/sundhed-og-kemi/personlig-pleje/tandblegning)

Behandlinger uden blegning virker ved en fysisk og/eller kemisk proces og fjerner overfladiske misfarvninger fra tænderne. Alle tandpastaer gør brug af en mild form for slibning, hvorved overfladiske misfarvninger kan fjernes imellem tandlægebesøgene. Whitening-tandpastaer indeholder særlige kemiske stoffer eller poleringsmidler, der giver yderligere pletfjerning. En professionel tandrensning hos tandlægen eller tandplejeren omfatter også en form for slibning og polering med henblik på at fjerne de fleste eksterne misfarvninger forårsaget af kosten og tobak.

Hvis man ønsker at undgå brug af blegemiddel kan facader af porcelæn eller plast på tænderne være et alternativ - dette er dog en mere krævende og indgribende behandling.

Tandblegningens effekt på emalje og misfarvninger

Folk reagerer forskelligt på forskellige former for blegning af tænder. For nogle mennesker virker whitening-tandpastaer rigtig godt, mens det for mennesker med grå tænder eller andre alvorlige misfarvninger kan være nødvendigt at gøre brug af porcelænsfacader eller plast på tænderne (beskrevet andetsteds på denne side) for at få det smil, som de altid har ønsket sig. Kun din tandlæge eller tandplejer kan afgøre, hvad der er rigtigt for dig.

Måske overvejer du også en professionel tandblegning foretaget hos tandlægen eller en hjemmeblegning med rådgivning fra tandlægen.

Det er samtidig vigtigt, at være opmærksom på, at der opløses lidt af tandens emalje, hver gang tænderne bleges, og at emaljen ikke genopbygges. Derfor skal man heller ikke blege tænderne for ofte.

Langsigtet vedligeholdelse af blegeeffekten

Tandblegning kræver vedligeholdelse og gode vaner. Jo mere te, kaffe, rødvin osv., du udsætter dine tænder for, jo mere misfarvede vil dine tænder med tiden blive. Genblegning kan derfor blive aktuelt efter et stykke tid. Holdbarheden af en tandblegning afhænger af, hvor mange farvestoffer tænderne udsættes for. Ifølge Tandlægeforeningen kan en genblegning blive aktuel efter 2-3 år.

Professionel vs. hjemmeblegning: Fordele og ulemper

Nogle tandlæger tilbyder kun hjemmeblegning, blandt andet med argumentet, at det er en mildere form for blegning. I forbindelse med hjemmeblegning vil tandklinikken tage et aftryk af dine tænder og lave en specialfremstillet blegeskinne til dig, som du får udleveret sammen med en blegegel. Herefter kan du bruge blegeskinnerne en times tid hver dag og se det gradvise resultat, indtil du har opnået det ønskede resultat, typisk i løbet af et par uger. I nogle tilfælde vil du også kunne sove med blegeskinnerne om natten.

En fordel ved klinikblegning kan være, at tandlægen må bruge et mere koncentreret blegemiddel, hvilket giver et hurtigere og mere synligt resultat. Dog kan denne behandling også være mere smertefuld for tænderne i form af isninger. Der findes dog en særlig tandpasta, der kan imødekomme dette.

Du bør altid få vurderet dine tænder af en tandlæge eller tandplejer, inden du får dem bleget, og tandlægen vil også give dig 24 timers betænkningstid, før eventuel behandling.

$altImage

Ønsker du flere tips om mundpleje sendt direkte til din indbakke?

Tilmeld dig nu

Denne artikel er beregnet til at fremme kendskabet til og viden om generelle helbredstilstande i munden. Den er ikke beregnet til at erstatte professionel rådgivning, diagnose og behandling. Få altid rådgivning hos din tandlæge eller anden kvalificeret medarbejder i sundhedsvæsenet, hvis du har spørgsmål vedrørende en medicinsk lidelse eller behandling.